Soorten belastingen voor ondernemers

By | mei 24, 2018

Iedereen in Nederland moet belasting betalen. Ook bedrijven moeten belasting betalen.

Welke belasting betaalt u als ondernemer?

Er zijn heel veel fiscale regels die bij een onderneming komen kijken. In dit artikel vind je informatie en artikelen over de voornaamste belastingen waarmee veruit de meeste ondernemers rekening moeten houden.

1. Omzetbelasting (BTW, belasting over de toegevoegde waarde)

Omzetbelasting is de belasting over je omzet die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. Het algemene tarief in Nederland is 21%.

2. Inkomstenbelasting

Het is voor zelfstandige ondernemers verplicht om ieder jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Je doet aangifte inkomstenbelasting op de website van de Belastingdienst of met de app Aangifte. De basis van uw aangifte begint bij de bron van inkomsten die in de volgende 3 categorieën ingedeeld kan worden: Loon uit dienstbetrekking, Resultaat uit overige werkzaamheden, Winst uit onderneming.

3. Vennootschapsbelasting

Een naamloze vennootschap (nv) of een besloten vennootschap (bv) betaalt vennootschapsbelasting over haar winst. Voor bedrijven die een fiscale eenheid vormen, gelden bijzondere regels. Heeft u een nv of bv? Dan moet u in de meeste gevallen vennootschapsbelasting betalen over uw winst. Ook bijvoorbeeld een stichting of vereniging moet soms aangifte vennootschapsbelasting doen. [Bron: Rijksoverheid]

4. Dividendbelasting

Als je dividend uitkeert dan moet je dividendbelasting inhouden. Je moet dan aangifte doen en betalen. Ook de vennootschap waarvan u het dividend ontvangt, moet over de uitkering dividendbelasting inhouden. Je kan deze ingehouden dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

5. Loonbelasting/premie volksverzekeringen

Loonbelasting is de belasting die door de werkgever op het loon van de werknemer wordt ingehouden. Loonbelasting en de premie volksverzekeringen vormen samen één heffing. Als werkgever moet je ook de premies voor de werknemersverzekeringen WW, WAO en WIA betalten. Je moet loonheffing aangeven en betalen over al het loon van zijn werknemers.

(http://www.goedeondernemer.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *